вторник, 19 ноември 2019 г.

Недопускането на наближаваща катастрофална криза е постижимо


Щетите от дълговите кризи са най-лошата последица от стопанските процеси. Съвкупността щети от дълговите кризи са видимия образ на обща стопанска криза.
По отношение на най-лошата последица са възможни два начина за емитиране на пари:
1. без противодействие срещу най-лошата последица.
2. с противодействие срещу най-лошата последица.
Днес централната банка е с местна проява на разпространена в света вековна грешка за емитиране на пари без противодействие срещу най-лошата последица. Неправилността на централната банка е съществената причина за възникване на щети от дългови кризи.
Днес обществеността пренебрегва съществената причина за най-лошата стопанска последица.
За отлагане на национален финансов крах правителството взима заеми. Тези заеми са за плащане на щети от грешката на централната банка.
Сега за да помогне на правителството (вместо да въведе правилно емитиране на пари) централната банка прилага занижена основна лихва.

Пример: В съответна държава, ако централната банка не бе понижила основната лихва – в тази държава кризата щеше да е започнала.

Държавните заеми и занижената основна лихва са подходи за забавяне начало на национална стопанска криза. Тяхното реализиране е за сметка на бъдещи завишени щети.
Дори при допуснати в света трилиони долари щети от неправилността на централната банка има лица със заблуда, че те няма да са поразени от банковата грешка.
Необходимо е правилно емитиране на пари.

Пример: Ако централната банка емитираше пари с противодействие срещу най-лошата последица – правителството нямаше да има сегашния дълг.

При запазване на банковата неправилност щетите се завишават.
Националната криза ще започне, когато:
(1) правителството и/или значим участник в стопанския живот нямат възможност за нов дълг;
и/или (2) завишаване на основната лихва на централната банка;
и/или (3) основната лихва преустанови своята кардинална роля за съобразена с пазара цена на парите. 
Недопускането на наближаваща катастрофална криза е постижимо.
Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка е с подобрение и емитира пари с противодействие срещу най-лошата последица.

Иван Митев - икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар