сряда, 14 ноември 2018 г.

Страдаме от вредни намеси на Централната банка


В 2018 година, в съответна държава обществеността е запозната със Закона за централната банка. Важното е законодателят е пренебрегнал качества на парите.
Каква е ситуацията?
Златните пари са обезпечени със злато пари. Незлатните пари не са обезпечени със злато пари.
Златните пари са с трайна икономическа стойност. Те са с устойчиво участие в стопанските процеси. Същите са ограничени, т.е. без годност за постоянна употреба.
Незлатните пари улесняват за благодат. Тази правилност е всеобщо приета.
Централната банка (ЦБ) е въвела незлатни пари. Тези пари нямат трайна икономическа стойност. При създаване на условия, незлатните пари променят своята икономическа стойност. Те са с неустойчиво участие в стопанските процеси. Потребно е изграждане на сложна структура за управление на паричната система с незлатни пари.
ЦБ е с отговорност за благодатно прилагане на незлатни пари. Усложнеността на стопанските процеси пречи ЦБ да запазва икономическата стойност на парите. Явяват се проблеми при ползване на парите. Формират се дисбаланси. Налични са щети и страдания при фалит на фирма, банкрут на банка, инфлация и други. Ясно е, възникналите са вредни локални и/или цялостни намеси на ЦБ.
ЦБ е със съществени противоположности: (1) ползи от благодатни участия и (2) щети от вредни намеси в стопанството. ЦБ не може да постигне най-благодатно прилагане на незлатни пари.
През месец октомври 2018 година американският президент Доналд Тръмп публично представи истината, че най-голямата заплаха за президентът на САЩ е Федералната резервна система на САЩ. Сходно със САЩ, във всяка държава щетите от ЦБ поразяват правителството.
Необходима е помощ на ЦБ за по-благодатно прилагане на незлатни пари.
Министрите подпомагат ЦБ чрез реализиране на икономически растеж. Целта е чрез увеличени ползи от ЦБ да се противодействува на щети от ЦБ. Подходът е с малък благоприятен ефект. При еднакви условия, икономическият растеж изисква въвеждане на допълнителни пари. Създава се обстановка за нови вредни намеси на ЦБ. Завишава се опасността за стопански крах. Правителството взема заеми за да се спаси от криза. Възпроизвеждането на този подход е със същите резултати.

Пример: Всяка държава служила си само с икономически растеж за противодействие към щети от ЦБ (при достатъчно време) е съсипана от катастрофална криза.

Три века съвременната цивилизация страда от неограничавани щети от ЦБ. Заради местната проява на световна грешка, колкото повече работи правителството за икономически растеж толкова повече са страданията. Министър-председателят е с подсигуряван провал.

Пример: Щетите от вредните намеси на Европейската ЦБ подсигуриха политическия провал на германският канцлер Ангела Меркел.

Все още се пренебрегват противоположните роли на ЦБ. Липсата на защита срещу щети от ЦБ е водещият причинител на сегашните затруднения.
Спасението от общественото зло е възможно със защита срещу щети от ЦБ.

Вариантите са:
Първи: Без защита срещу щети от ЦБ страданията нарастват.
Втори: Със защита срещу щети от ЦБ е прекратен водещият причинител на сегашните страдания.

Иван Митев икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар