сряда, 16 февруари 2022 г.

Възможно е устойчиво противодействие срещу инфлация

 

През последните четири десетилетия в Република България има над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цената на електроенергията. Обществеността е с мълчание за причините за повишените цени.

Сега само за 9 % (девет процента) годищна инфлация се проявява огромна обществена активност, с множество коментари за ситуацията.

 

Накратко за сегашния икономически процес инфлация:

В Република България, въведеният вреден за запазване на покупателната способност на лева основен метод за емисии на банкноти и монети е водещата причина за сегашната инфлация.

Водещата причина за сегашната инфлация е една. Това е критерий за развитие на опростен прототип инфлация.

Днес държавната власт ползва грешна теза за първична същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени. Наличната неправилност поразява бедни и богати.

Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилни емисии на банкноти и монети.

Всички са жертви на държавната неправилност при емисии на банкноти и монети.

Правителството взима заеми за да плати щети от паричната неправилност.

 

Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха.

Ако се прилагаше полезен за запазване на покупателната способност на лева основен метод за емисии на банкноти и монети, правителството нямаше да има сегашните дългове.

 

Постижимо е устойчиво развитие.

В Република България, въвеждането на полезен за запазване на покупателната способност на лева основен метод за емисии на банкноти и монети е условие за устойчиво противодействие срещу инфлация.

 

Иван Митев - икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар