понеделник, 19 септември 2016 г.

Сега Европейският съюз подсигурява своя провал



Специалистите отчитат заплаха Европейския съюз (ЕС) да се разпадне. Свидетели сме как лидерите на ЕС се опитат да сведат този риск до минимум и осъществят спасение.
Въпреки разрастващите се злободневни трудности обществеността не зачита водещата причина, която причинява европейски провал.
Полезно е да се знае истина.
Ръководството на ЕС се грижи за обществен интерес, ала запазва наличие на сгрешена парична система. При условия с допускана грешка за ползване на незавършена структура за управление на европейска парична система всеки ръководител в ЕС е със съдба на жертва и не може да е с благодатен успех.
Специалистите от ЕС са убедени, че вършат полезни неща. В действителност, те реално прилагат коварна вековна заблуда. Те вярват, че колкото по-добре работят да подпомогнат осъществяване на икономически растеж е за добро. Истината е, това не е постижимо. Спрямо очакванията на европейските ръководители се получава друг резултат – конкретни злини, защото въведената европейска парична система не е годна за устойчиво обществено развитие.
Днес продължаваме да живеем при сгрешена европейска парична система и угрозата за катастрофална стопанска криза нараства. При тази ситуация, колкото повече европейските ръководители работят за икономически растеж, толкова по-голям потенциал за европейска криза се развива и съпътстващите щети са по-болезнени.
Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от актуални беди. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати сегашни актуални злини, защото водещият причинител на разрастващите се вреди не е в нейна компетентност.
Преди всичко друго, за европейски просперитет е необходимо подобрение на европейска парична система.
Кое е важно да се знае?
Парите са два вида, златни пари или незлатни пари. Златните пари са обезпечени със злато и/или равносилни на него ценности. Незлатните пари са пари без обезпечение със злато и/или равносилни на него ценности. Конкретно казано, главната слабост на еврото е "Нямане на пълна икономическа стойност".
Спрямо паричната система със златни пари, паричната система с незлатни пари е по-полезна. Това е осъзнато и европейската парична система с незлатно евро.
Къде е най-лошото при сегашна практика?
То е, паричната система с евро е с незавършена организационна структура за управление. Именно тази незавършеност принася болезнени последици.
ЕЦБ е необходима за управление на европейска парична система, но е недостатъчна. Необходим е и друг висш орган за управление на европейска парична система. Различието между ЕЦБ и другият висш орган е, че ЕЦБ управлява ползване на положителни качества на евро, а другият висш орган е с ангажимент спрямо регресивно влияние от главна слабост на евро.
Сега липсва сполучливо противодействие спрямо регресивно влияние от главна слабост на евро. Това е конкретен образ на водещия причинител за актуални стопански проблеми.
Пример: Ако не се допускаше тази фатална грешка европейските държави нямаше да имат сегашни дългове.
Факт е, наличната грешка в управлението на ЕС подсигурява провал за съответно правителство.
Спасението на Европейския съюз е възможно. Просперитетът е осъществим при подобрена парична система.

19.09.2016 г.                                                                  Иван Митев - икономист

2 коментара:

  1. По принцип тази парична система работи, но много финансисти от ЕЦБ не знаят, че Европейския съюз храни още един континент. Достатъчно е да назова само една държава и Вие самият можете да се досетите за какво става на въпрос! Испания. Каква е картинката. В Испания по груби сметки има 6-12 милиона чужденци. Не броя бежанците. От тези 6-12милиона дали има и 100 000 българи. Според местната класация най-много има еквадорци, румънци, мароканци, различните други латино народности, англичани, германци и едва тогава сме ние българите. В Испания неофициалните статистики като тази- 5млн. безработни, от които 2млн.са испанци и от Европейския съюз, и 3млн са от страните извън Европейския съюз се водят за грешни, защото се губят пари. От както еврото е влезнало в Испания се е започнало едно източване на Европейския съюз и по голяма част от тези пари никога не се връщат, защото тези пари отиват в Латинска Америка,в континент ,който няма изгледи в близките 20 години да се подобри. Едно е един българин да праща пари в България и тези пари остават на територията на Европейския съюз и съвсем друго е един еквадорец да праща в Еквадор, страна която не е в Европейския Съюз. В това като прибавим и колко турци живеят в Германия и със сигурност пращат пари в Турция е налице друга дупка за източване на Европейския съюз. Нито Турция, нито една държава от Латинска Америка имат големи инвестиции в Европейския съюз. Затова написах, че няма възръщаемост. Не съм икономист нито финансист, но ако в България влезне еврото това, означава връщане назад. Така мисля, защото Португалия и Гърция са най-бедните държави в еврозоната и те първи изпаднаха в рецесия. Наред е Испания и после Италия. Ако изпадне Испания, значи и Италия изпада, защото разликата в икономическия растеж между Испания и Италия не е много голям. И България като се включи в еврозоната, като най-бедната в Европейския съюз просто ще забави изпадането на Испания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Rumen Velinov,

      1. Вие сте на правилна позиция, че сегашната парична система работи. Този извод е на база, че спрямо предишната парична система със златни пари, сегашният вариант на парична система с незлатни пари е по-полезен.
      Проблемът е, че прилаганият вариант на парична система с незлатни пари не е в необходимото състояние да подсигурява траен обществен просперитет и постоянно създава потенциал за катастрофална криза със съпътстващи злини. При негово запазване, след достатъчно време ескалира катастрофална стопанска криза и хората допълнително страдат.
      За спасение от тази злина е необходимо подобрение на парична система.

      2. Представеният от Вас проблем за източване на Европейския съюз не е актуален, защото реално не затруднява работата на европейската парична система. (Паричната система с незлатни пари е в състояние да компенсира някакво изтичане на пари извън пряката нейна система и това реално води до нейно развитие.)
      Сега редица държави изпаднаха в рецесия не защото има някакво източване на Европейския съюз, а поради това, че се прилага сгрешена парична система.

      С уважение,
      Иван Митев

      Изтриване