четвъртък, 21 януари 2016 г.

За налична държавна грешка



Главните тези при участие (12. 1. 2016 г.) в „Часът на Милен Цветков”:
Единственият шанс да се спасим от икономическа криза е да се премахне причина, а (за актуалната криза) тя е конкретна държавна грешка. Тази грешка е с характеристика на 300 години световна държавна грешка, т. е. това което става в България е налично и в другите страни.
В 1716 г., когато по инициатива на Джон Лоу във Франция за първи път са внедрени незлатните пари е запазен наследен (от време със златни пари) начин на управление. Управлението на системата със златни пари е непригодно при система с незлатни пари, тъй като качествата на незлатните пари са различни от тези на златни пари.
По време на системата със златни пари парите са имали златно покритие, но след това (при системата с незлатни пари) парите нямат златно покритие. В момента всички Централни банки (ЦБ), включително българската ЦБ, прилагат незлатни пари.
Сега печатането на пари не е фатален проблем. Фаталният проблем е организационната структура за управление на парична система. Днес управлението на паричната система се осъществява от ЦБ, която се занимава с използване на положителните свойства на парите. Освен с положителни свойства, парите имат и отрицателно, регресивно давление. Няма в света орган (в която и да е държава), който да осъществява противопоставяне на това лошо влияние.
Наличната парична система с незлатни пари трябва да се развие. Тази система, която се ползва е непригодна за незлатни пари, защото трябва да се осъществява противодействие срещу регресивно влияние от пари. Качествата на парите са както качествата на слънцето. Както слънцето има положително и отрицателно влияние, и когато човек отиде на плаж ползва защита от слънце, така и спрямо парите е необходимо такова отношение.
ЦБ няма правомощия и не е нейна работа да ръководи противодействие спрямо регресивно влияние от пари.
Липсата на пълна икономическа стойност е отрицателно качество на сегашни пари. От това идва регресивно влияние от пари. Това е основната причина, която подсигурява за актуална стопанска криза.
В стопанството има процеси, които не зависят от това дали се ползват златни или незлатни пари, но има и процеси, които зависят дали парите са златни или незлатни. Когато си купуваме кафе, няма значение дали парите са златни или незлатни, но когато се управлява паричната система това е от значение. Тогава освен ЦБ, която се занимава с използване и прилагане на положителните качества на парите (и го прави много успешно), трябва да има специализиран орган, който да осъществява противодействието срещу регресивно влияние от пари. Именно липсата на този орган създава актуални трудности.
Осъществяването на противодействието е известно, публикувано и може да се приложи. Големият проблем е, че обществеността не знае за наличието на държавна грешка. Именно липсата на противодействието срещу лошотия от пари е проблем.
Информирал съм за грешката, но Министерството на финансите, когато прави бюджета не се съобразява с истината, която им казвам. Те правят бюджет, който колкото по-добре го изпълнят, толкова по-голям потенциал за криза се развива.
Ние се намираме в капан на незавършена реформа, който е заложен преди 300 години. Жертвите в този капан може да ги разделим в четири основни групи: министър-председател, министър на финансите, банките и техни клиенти и четвъртата група: всички останали участници в стопанския живот.
Сега министър-председателят, няма значение от коя държава, е с качества на премиер-камикадзе. Няма държава, при която министър-председателят (при условия на сегашната сгрешена парична система) да не е с това качество, защото той колкото по-добре работи, колкото повече сили влага за да подпомогне икономическият прогрес, толкова по-голям потенциал за криза се развива и се постигат по-лоши резултати.
Днес не можем да се спасим от криза, защото се запазва причината: сгрешената парична система. Казано на прост език, сега един министър-председател колкото повече лентички отреже за нови обекти, толкова по-голям потенциал за криза ще се развие и по-голям ще е неговия провал.
Написал съм книгата „Факторът за кризи дългов рак” за да може истината да е налична черно на бяло. Представеното може да се провери. Провалът на правителството е предвидим и той се потвърди. Това се случва, защото сгрешената парична система е с лошо влияние.

Пример: Водещата причина за кризата на ПФК ЦСКА е сгрешената парична система. Същото е за милиардите загуби при случилото се с „КТБ” АД.
Разликата от преди 5 тодини и сега е следната: Преди 5 години казвах, че кризата ще стане, а сега: кризата стана, примерно за тази при „КТБ” АД.

Това което зависи от мен го правя. Когато съм бил в Министерството на финансите съм чувал как казват „г-н Митев пак идва”.
Специалистите от Министерството на финансите са убедени, че са прави. Те робуват на коварните заблуди на Джон Лоу. Това, което е заложено в 1716 г. днес е актуално. Те вярват, че колкото по-добре работят да постигнат икономически растеж ще е за по-добро, но това не е вярно. Спрямо техните очаквания се получава обратен резултат, защото прилаганата парична система не е годна за устойчиво обществено развитие.
Министърът на финансите, независимо от коя държава е, колкото да е добре подготвен той не може да преодолее актуална криза, защото причината не е в негова компетентност.
Специфичните знания за разкриване на ставащите стопански процеси се изучава от специалността „Икономика на строителството”. Именно такива са моите знания. При тях е заложено как трябва да се строи правилно и потребността от здрави основи за съответен строеж. (б. а. в случая за строителството на парична система.)
Досега научните новости не са приемат. Когато някой започне да им прави преценка, то той съпоставя: от една страна Международния валутен фонд, Световната банка, ЦБ, правителства, научни институти и от друга Иван Митев и негови приятели. Кой е прав? Когато започнат за сравняват налична практика под влияние на колосалният капацитет на утвърдени институции и резултатите от мои изследвания се отказват да признаят разкритата истина.
Важното е да се направи експертиза на резултати в книгата „Факторът за кризи дълго рак”. Същото е предложено на Министерство на финансите и други държавни органи. Няма друг начин за спасение от актуални стопански кризи.

Иван Митев – икономист

6 коментара:

  1. От "системна" гледна точка - си прав, колега!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Валентин Донев,
      Истината е полезна.
      Необходимо е достатъчно време за прекратяване на тази вредна за всеки държавна грешка.
      С уважение,
      Иван Митев

      Изтриване
  2. Така и не разбрах какво е лошото влияние и как да се предотврати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Давид (Дико) Леви,

      изненадвате ме с Вашето твърдение, че не разбирате ставащата стопанска лошотия.

      Нима злокобните последиците при кризата на Лемън Брадърс, на "КТБ" АД, станалото със заемодателите на Гърция и нейните граждани, с депозантите в Кипър и Исландия и тези злини при множество от други дългови кризи не Ви го доказва?

      Животът потвърди, че преди да се преустанови сегашната държавна грешка за прилагане на сгрешена парична система е потребно да се осъзнае нейната същност, защото не се знае какво да се прекрати.

      С уважение,
      Иван Митев

      Изтриване
  3. Роденият да лети не може да пълзи, и обратното!

    ОтговорИзтриване
  4. Наскоро проведените избори за президент на Република България потвърдиха представената истина. Доказа се, че най-сигурния начин да се провали съответно правителство е същото да работи при условия на сгрешена парична система.
    Все още обществеността не знае, че ГЕРБ са със страдания, защото запазиха сгрешена парична система и са носители на политическа отговорност за това поведение. Протестният вот срещу ГЕРБ в действителност е протестен вот срещу лошо влияние от прилагана сгрешена парична система. Ако ГЕРБ бяха осъществили подобрение на парична система нямаше да са със сегашния протестен вот.

    ОтговорИзтриване